Australian Open 2019
Re: Australian Open 2019
A tak w ogóle, to spuszczaliśmy Zworka w kiblu, a jeśli poskłada Raonicia, to w sumie będzie QF Szlema bez większych przygód. Może z niego też będą ludzie 

MTT career highlights (26-17):
2021: Delray Beach (F);
2020: Antwerpia (W), Cincinnati (W), Dubaj (F), Montpellier (F);
2019: Bazylea (W), Sztokholm (W), Szanghaj (W), Metz (W), Winston-Salem (F), Stuttgart (W), Madryt (W), Monachium (F), Barcelona (F), Houston (W), Acapulco (W), Buenos Aires (F);
2018: Paryż (F), Bazylea (F), Metz (W), Toronto (W), Estoril (F), Miami (W), Australian Open (F);
2017: WTF (W), Sztokholm (W), Hamburg (W), Stuttgart (W), Acapulco (W);
2016: WTF (F), Bazylea (F), Cincinnati (W), Roland Garros (F), Marsylia (W), Doha (W);
2015: WTF (W), Bazylea (W), Winston-Salem (W), Hamburg (W), Wimbledon (F), Stuttgart (W), Monte Carlo (F), Indian Wells (F);
2014: Halle (F)
2019: Bazylea (W), Sztokholm (W), Szanghaj (W), Metz (W), Winston-Salem (F), Stuttgart (W), Madryt (W), Monachium (F), Barcelona (F), Houston (W), Acapulco (W), Buenos Aires (F);
2018: Paryż (F), Bazylea (F), Metz (W), Toronto (W), Estoril (F), Miami (W), Australian Open (F);
2016: WTF (F), Bazylea (F), Cincinnati (W), Roland Garros (F), Marsylia (W), Doha (W);
2015: WTF (W), Bazylea (W), Winston-Salem (W), Hamburg (W), Wimbledon (F), Stuttgart (W), Monte Carlo (F), Indian Wells (F);
Masz rację, po niesamitym punkcie nic sobie z tego nie zrobił.
-
No tak, Agut, pomyliło mi się. Nie no półfinał Rafa vs. RBA godnym tym zeszłorocznym. Tiafoe raczej bez szans z Rafą.
Dzisiaj kolejny testy młodych - najpierw Zworek, potem Danił.
Napiszę też coś w wątku u Rogera.
Dzisiaj kolejny testy młodych - najpierw Zworek, potem Danił.
Napiszę też coś w wątku u Rogera.
- Robertinho
To może być zacięty mecz, choć może faktycznej pokaże swoją zdolność ogrywania botów Sasza.
Czołem Uśmiechniętej Polsce!
Mnie ta historia przypomina wygraną Rogera z Samprasem na Wimblu. Niesamowity tenis gra Grek.
MTT - tytuły (10)
2018 (1): Montpellier
2011 (1): US Open
2010 (2): Houston, Metz
2009 (3): Belgrad, Madryt, Stuttgart
2008 (3): Hamburg, Bangkok, Tokio
2010 (2): Houston, Metz
2009 (3): Belgrad, Madryt, Stuttgart
2008 (3): Hamburg, Bangkok, Tokio
Rok temu Chung przyjechał do Melbourne jako zwycięzca ATP NextGen Finals i dotarł do półfinału, eliminując pod drodze Djokovicia. W tym roku tej roli do imprezy przystąpił Tsitsipas i oby gorzej nie skończył.
Jak tam, Delu? Pamiętasz jeszcze o porażce z Norrie w Perth czy Ci przypomniałem?
Jak tam, Delu? Pamiętasz jeszcze o porażce z Norrie w Perth czy Ci przypomniałem?

MTT Titles/Finals
Spoiler:
- jarosword20
Niesamowicie cieszy mnie fakt, że to Tsitsipas pokonał Rogera, a nie inny nextgen, bo Grek przynajmniej gra ofensywny i miły dla oka tenis. Parę elementów ma do poprawy/ustabilizowania, ale będą z niego ludzie. Najważniejsze, że ma głowę i odpowiednie nastawienie.
Jak będzie "come on!" po grecku?
Jak będzie "come on!" po grecku?

Chyba jednak miałem trochę złe przeczucie co do Berdycha i całego przebiegu turnieju 
Ale co najlepsze, jako wielki, wielki fan Rogera, zawsze przeżywałem jego porażki. Dzisiaj jest jednak inaczej. Oczywiście żal mi Rogera, ale jednocześnie cieszę się, że miałem zaszczyt oglądać Tsitsipasa na takim poziomie i z takim poczuciem pewności gry. To naprawdę niezwykłe w ostatnich czasach, żeby któryś z młodszych graczy nie spalił się podczas ważnego meczu WS. Teraz bez wątpienia Stefan jest moim ulubieńcem NextGen i to jemu życzę największych sukcesów, pewnie też dlatego, że gra jednak w zbliżony sposób do Federera. Oczywiście jeszcze nie tak technicznie, ale charakterystyka gry dosyć podobna. Niech pokona Big3 w jednym turnieju, a już przejdzie do historii. Naprawdę już najwyższy czas na zmianę warty.

Ale co najlepsze, jako wielki, wielki fan Rogera, zawsze przeżywałem jego porażki. Dzisiaj jest jednak inaczej. Oczywiście żal mi Rogera, ale jednocześnie cieszę się, że miałem zaszczyt oglądać Tsitsipasa na takim poziomie i z takim poczuciem pewności gry. To naprawdę niezwykłe w ostatnich czasach, żeby któryś z młodszych graczy nie spalił się podczas ważnego meczu WS. Teraz bez wątpienia Stefan jest moim ulubieńcem NextGen i to jemu życzę największych sukcesów, pewnie też dlatego, że gra jednak w zbliżony sposób do Federera. Oczywiście jeszcze nie tak technicznie, ale charakterystyka gry dosyć podobna. Niech pokona Big3 w jednym turnieju, a już przejdzie do historii. Naprawdę już najwyższy czas na zmianę warty.
- Robertinho
Jak tu przegrać, to tylko z Grekim, od losowania tak uważałem.
Także teraz wszystkie ręce na pokład, Djoko ratuj. Ale z tego, co Nadala widziałem, będzie BARDZO trudno.
Także teraz wszystkie ręce na pokład, Djoko ratuj. Ale z tego, co Nadala widziałem, będzie BARDZO trudno.
Czołem Uśmiechniętej Polsce!
Oj, bo Norek ma niezwykle nierówną formę - raz wygrywa Tzatzikami, aby poddać się Dziadkowi na tacy w 2 gemach, hehe.DUN I LOVE pisze:Jak tam, Delu? Pamiętasz jeszcze o porażce z Norrie w Perth czy Ci przypomniałem?![]()

Oby Stefek skończył lepiej niż Chung, który wrócił tam skąd przyszedł, ale raczej nie ma się co o to bać.
Ostatnio zmieniony 20 sty 2019, 13:23 przez Del Fed, łącznie zmieniany 2 razy.
Rafael Nadal, to zło, zgoda?
PS. Nie ma zgody na brak zgody.
PS. Nie ma zgody na brak zgody.
Czyli nie widziałeś?
MTT career highlights (26-17):
RBA miał trzy pięciosetówki już, raczej typuję orkę i zwłoki któregoś w półfinale. No i jak przypomnę sobie ubiegłoroczną Kanadę, to raczej Grek się stawi na mecz.
Nie będę przesadnie Tsitsipasa chwalić, więc tylko napiszę, że niesamowite są rezerwy w tenisie Tsitsipasa, tu przede wszystkim trzeba return doprowadzić chociaż do poziomu prime Wawrinki, poprawić krycie kortu, a z tym serwisem, forehandem, warunkami i powtarzalnością musi to dać świetne wyniki. Strasznie dużo łatwych pkt dawał Federerowi Grek przez to, że kompletnie nie potrafi returnować, pomimo tego, że optycznie grał lepiej w pierwszym, i dużo lepiej w trzecim i czwartym secie. Nawet w statystykach ma +26 przy +6 Federera, a nie było tak daleko decidera. Jedyny minus Greka to fakt, że ordynarnie będzie pasować Rafie, ale już dla Djokovicia może być w niedalekiej przyszłości strasznie niewygodnym rywalem.
A, Dimitrow kilka razy w karierze pograł jeżeli chodzi o serwis + FH na poziomie na jakim Tsitsipas gra w wieku 20 lat.
Nie będę przesadnie Tsitsipasa chwalić, więc tylko napiszę, że niesamowite są rezerwy w tenisie Tsitsipasa, tu przede wszystkim trzeba return doprowadzić chociaż do poziomu prime Wawrinki, poprawić krycie kortu, a z tym serwisem, forehandem, warunkami i powtarzalnością musi to dać świetne wyniki. Strasznie dużo łatwych pkt dawał Federerowi Grek przez to, że kompletnie nie potrafi returnować, pomimo tego, że optycznie grał lepiej w pierwszym, i dużo lepiej w trzecim i czwartym secie. Nawet w statystykach ma +26 przy +6 Federera, a nie było tak daleko decidera. Jedyny minus Greka to fakt, że ordynarnie będzie pasować Rafie, ale już dla Djokovicia może być w niedalekiej przyszłości strasznie niewygodnym rywalem.
A, Dimitrow kilka razy w karierze pograł jeżeli chodzi o serwis + FH na poziomie na jakim Tsitsipas gra w wieku 20 lat.
- DUN I LOVE
- Administrator
jarosword20 pisze: ↑20 sty 2019, 13:17 Niesamowicie cieszy mnie fakt, że to Tsitsipas pokonał Rogera, a nie inny nextgen, bo Grek przynajmniej gra ofensywny i miły dla oka tenis. Parę elementów ma do poprawy/ustabilizowania, ale będą z niego ludzie. Najważniejsze, że ma głowę i odpowiednie nastawienie.
Jak będzie "come on!" po grecku?![]()
A mnie cieszą takie wpisy, będzie życie po życiu dla tego forum, kiedy Fed odłoży rakietę.CajraX pisze: ↑20 sty 2019, 13:18 Chyba jednak miałem trochę złe przeczucie co do Berdycha i całego przebiegu turnieju

MTT Titles/Finals
Spoiler:
Przyznam szczerze, że z dużym zażenowaniem przebrnąłem przez te komentarze. Wiem, sam kiedyś brałem w tym udział, ale lata lecą, wasi mistrzowie są w tourze od 100 lat, mają dziesiątki pucharów i naprawdę chyba pora się ogarnąć, a nie brać udział w tym powrocie do przeszłości, zachowując się jakby wciąż był 2009 rok.
Wynik świetny, jak każda porażka wiadomej trójki, tenis tylko na tym skorzysta. A jeśli nawet Stefan wtopi z Bautistą, to przynajmniej będzie miał bekowego rywala Rafałek, więc będziecie mogli sobie wbijać kolejne szpile w tej niekończącej się dyskusji pt. który emeryt lepszy.
Wynik świetny, jak każda porażka wiadomej trójki, tenis tylko na tym skorzysta. A jeśli nawet Stefan wtopi z Bautistą, to przynajmniej będzie miał bekowego rywala Rafałek, więc będziecie mogli sobie wbijać kolejne szpile w tej niekończącej się dyskusji pt. który emeryt lepszy.
MTT bilans finałów (22-29)
W: Queen's Club 13, Monte Carlo 14, Australian Open 15, Nottingham 15, Chennai 16, Rio de Janeiro 17, Wiedeń 17, Acapulco 18, Madryt 18, Queen's Club 21, Cincinnati 21, Indian Wells 21, World Tour Finals 21, s-Hertogenbosch 22, Roland Garros 23, Astana 23, Hong Kong 24, Madryt 24, Umag 24, Tokio 24, Australian Open 2025, Dallas 25
F: Auckland 14, Miami 14, Roland Garros 14, Waszyngton 14, World Tour Finals 14, Rio de Janeiro 15, US Open 15, Estoril 16, Pekin 17, Rio de Janeiro 18, Monte Carlo 18, Rzym 18, Lyon 18, Metz 18, Hamburg 20, Madryt 21, St. Petersburg 21, Adelajda-2 22, Buenos Aires 22, Rio de Janeiro 22, Cincinnati 22, Astana 22, Rio de Janeiro 23, Bastad 23, Rio de Janeiro 24, Dubaj 24, Basel 24, Brisbane 25, Buenos Aires 25
W: Queen's Club 13, Monte Carlo 14, Australian Open 15, Nottingham 15, Chennai 16, Rio de Janeiro 17, Wiedeń 17, Acapulco 18, Madryt 18, Queen's Club 21, Cincinnati 21, Indian Wells 21, World Tour Finals 21, s-Hertogenbosch 22, Roland Garros 23, Astana 23, Hong Kong 24, Madryt 24, Umag 24, Tokio 24, Australian Open 2025, Dallas 25
F: Auckland 14, Miami 14, Roland Garros 14, Waszyngton 14, World Tour Finals 14, Rio de Janeiro 15, US Open 15, Estoril 16, Pekin 17, Rio de Janeiro 18, Monte Carlo 18, Rzym 18, Lyon 18, Metz 18, Hamburg 20, Madryt 21, St. Petersburg 21, Adelajda-2 22, Buenos Aires 22, Rio de Janeiro 22, Cincinnati 22, Astana 22, Rio de Janeiro 23, Bastad 23, Rio de Janeiro 24, Dubaj 24, Basel 24, Brisbane 25, Buenos Aires 25
- Wujek Toni
Oczywiście, że będzie. Faktem jest, że Tsitsipas chyba jako jedyny z reprezentantów swojego pokolenia ma grę, która może w autentyczny sposób elektryzować ludzi i ściągać ich na trybuny. Nie dość, że ładny backend, mocny forehand, to na dokładkę on naprawdę umie się odnaleźć przy sieci i wie jak należy w tym rejonie kortu się zachowywać. Oby udało mu się w jakimś stopniu poprawić grę na returnie, ale podobno(?) to jest najtrudniejszy do wytrenowania element.
"Zabrałem kiedyś Rafaela wraz z Pico Monaco na ryby. Pamiętam, że chłopcy niezwykle radowali się na myśl o spędzeniu w taki sposób tamtego poranka - lato miało się już ku końcowi i była to jedna z ostatni okazji, by złowić kilka moren przed zamknięciem sezonu. Przypominam sobie bardzo dokładnie moment, gdy Rafael próbował po raz pierwszy zarzucić swoją wędkę , siedząc na skraju barki. Samą czynność wykonał nienagannie - widać było gołym okiem, że chłopak ma do wędkarstwa talent i czerpie z niego wielką przyjemność. Mimo to nie omieszkałem zbliżyć się do mojego bratanka, po czym chwyciłem go dosyć łagodnie, acz pewnie za muskularne prawe ramię, którym to przed chwilą zarzucił energicznie żyłkę wraz ze spławikiem i rzekłem: 'Którą ręką Cię uczyłem?'" Toni Nadal, Życie moje
Roger potwierdził, że zagra na mączce w tym roku.
MTT - OSIĄGNIĘCIA:
MTT (Singiel) - Tytuły (36) / Finały (23)
Spoiler:
- Robertinho
Z Mino i Tomkiem całe mecze, przewijałem tylko reklamy i przerwy między serwisami. Bardzo dobry jak na niego serwis, świder głęboki, przebijactwo i bieganina tip top. Bardzo chciałbym, żeby były to pozory, które bezlitośnie zerwie Serb. Ale obawiam się, że nie musi być tak pięknie.
- Robertinho
- DUN I LOVE
- Administrator
Niestety, też rozważałem wylogowanie się w trakcie. Nie żebym uderzał personalnie w kogokolwiek, ale przykro czytać jak mimo upływu lat ciągle emocje biorą górę nad zdrowym rozsądkiem.Mario pisze: ↑20 sty 2019, 13:25 Przyznam szczerze, że z dużym zażenowaniem przebrnąłem przez te komentarze. Wiem, sam kiedyś brałem w tym udział, ale lata lecą, wasi mistrzowie są w tourze od 100 lat, mają dziesiątki pucharów i naprawdę chyba pora się ogarnąć, a nie brać udział w tym powrocie do przyszłości, zachowując się jakby wciąż był 2009 rok.
Nie zgadzam się też, że Stefanos zagrał źle czy też nie wykorzystał szansy, dali bardzo emocjonujący mecz i po ponad 3 godzinach walki Mistrz okazał się słabszy od młodszego pretendenta. Chyba idealny scenariusz dla spotkań, które symbolicznie zmieniają wartę w sporcie (jak np. Federer d. Sampras).
Dobry dzień dla męskich rozgrywek. Oby więcej takich.
MTT Titles/Finals
Spoiler: