https://www.tennis365.com/tennis-news/u ... nis-chiefsMimo że zarówno w finale US Open 2024 mężczyzn jak i kobiet byli Amerykanie nie przełożyło się to na oglądalność wśród amerykańskiej publiczności
US Open 2024
Re: US Open 2024
MTT - OSIĄGNIĘCIA:
MTT (Singiel) - Tytuły (36) / Finały (23)
Spoiler:
Spoiler:
MTT - OSIĄGNIĘCIA:
Spoiler:
Spoiler:
MTT - OSIĄGNIĘCIA:
Spoiler:
Spoiler:
MTT - OSIĄGNIĘCIA:
Spoiler:
Spoiler:
MTT - OSIĄGNIĘCIA:
Spoiler:
Spoiler:
MTT - OSIĄGNIĘCIA:
Spoiler:
Spoiler:
MTT - OSIĄGNIĘCIA:
Spoiler:
Spoiler:
- DUN I LOVE
- Administrator
Ważne, że są co roku rekordy odwiedzających, prawda? Prawda??
Mimo wszystko chciałbym wiedzieć, jak wygląda oglądalność globalnie, w porównaniu do tego, co było, 5, 10, 20 lat temu.
Mimo wszystko chciałbym wiedzieć, jak wygląda oglądalność globalnie, w porównaniu do tego, co było, 5, 10, 20 lat temu.
Tak na żywo to zupełnie inne odczucia Niestety my możemy o nich pomarzyć
Chociaż osobiście nie lubię tłumów i aż tak ogromnych wydarzeń, bo nie da się tego śledzić w spokoju
Znalazłem tylko takie porównania
"1 048 669 fanów, którzy przybyli na US Open w 2024 r. stanowi 8% wzrost w porównaniu z rokiem 2023
TV
Zwycięstwo Jannika Sinnera nad Taylorem Fritzem na antenie ABC przyciągnęło około 1,7 miliona widzów, w porównaniu z 2,3 miliona, które oglądały zwycięstwo Novaka Djokovica nad Daniiłem Miedwiediewem w finale w 2023 roku.
To również pierwszy raz od finału US Open w 2020 r. (Thiem-Zverev), gdzie finał mężczyzn nie przyciągnął ponad 2 milionów widzów telewizyjnych."
Chociaż osobiście nie lubię tłumów i aż tak ogromnych wydarzeń, bo nie da się tego śledzić w spokoju
Znalazłem tylko takie porównania
"1 048 669 fanów, którzy przybyli na US Open w 2024 r. stanowi 8% wzrost w porównaniu z rokiem 2023
TV
Zwycięstwo Jannika Sinnera nad Taylorem Fritzem na antenie ABC przyciągnęło około 1,7 miliona widzów, w porównaniu z 2,3 miliona, które oglądały zwycięstwo Novaka Djokovica nad Daniiłem Miedwiediewem w finale w 2023 roku.
To również pierwszy raz od finału US Open w 2020 r. (Thiem-Zverev), gdzie finał mężczyzn nie przyciągnął ponad 2 milionów widzów telewizyjnych."
"Niektórzy fani w mediach społecznościowych narzekali przed finałem Sinner vs. Fritz, że jest to nieciekawy pojedynek, który nie przyciągnie dużej liczby widzów. Jednak ta skarga z pewnością nie dotyczy włoskich gospodarstw domowych. Triumf Sinnera w US Open oglądało 1 milion 788 tysięcy widzów we Włoszech.
Jego pomeczowy wywiad z lokalnym nadawcą SuperTennis TV również przyciągnął 622 273 widzów.
Liczba osób, które obejrzały finał US Open jest najwyższą w historii meczów tenisowych we Włoszech. Ta niesamowita liczba pokazuje, jak bardzo Sinner inspiruje ludzi w swoim kraju swoimi występami."
Oczywiście to może być najwyższa frekwencja w historii włoskiego tenisa, ale jak dla mnie te niecałe 2 mln na 60 milionowy kraj to żadna rewelacja. Jeśli tyle go oglądało we Włoszech to można sobie wyobrazić jak niską generował ten finał oglądalność w krajach niezwiązanych z żadnym z finalistów. Zresztą finał na antenie ABC zanotował niższą oglądalność niż przed rokiem i zszedł poniżej 2 milionów pierwszy raz od 2020, zatem nie poruszył Ameryki Taylor.
Jego pomeczowy wywiad z lokalnym nadawcą SuperTennis TV również przyciągnął 622 273 widzów.
Liczba osób, które obejrzały finał US Open jest najwyższą w historii meczów tenisowych we Włoszech. Ta niesamowita liczba pokazuje, jak bardzo Sinner inspiruje ludzi w swoim kraju swoimi występami."
Oczywiście to może być najwyższa frekwencja w historii włoskiego tenisa, ale jak dla mnie te niecałe 2 mln na 60 milionowy kraj to żadna rewelacja. Jeśli tyle go oglądało we Włoszech to można sobie wyobrazić jak niską generował ten finał oglądalność w krajach niezwiązanych z żadnym z finalistów. Zresztą finał na antenie ABC zanotował niższą oglądalność niż przed rokiem i zszedł poniżej 2 milionów pierwszy raz od 2020, zatem nie poruszył Ameryki Taylor.
To dla porównania
"Włochy
Sumując dane Rai i Sky, finał Mistrzostw Europy oglądało we Włoszech 20,604 mln widzów, z udziałem sięgającym 83,58 proc."
https://satkurier.pl/news/206076/wielom ... iecie.htmlFinał piłkarskich Mistrzostw Europy: mecz Włochy - Anglia, zgromadził milionowe liczby widzów przed ekranami.
"Włochy
Sumując dane Rai i Sky, finał Mistrzostw Europy oglądało we Włoszech 20,604 mln widzów, z udziałem sięgającym 83,58 proc."
Ciekawe, jak wyglądały oglądalności Nadala i Alcaraza w Hiszpanii, kraju trochę mniejszym od Włoch, ale z podobną kulturą sportową.Kiefer pisze: ↑14 wrz 2024, 12:22 "Niektórzy fani w mediach społecznościowych narzekali przed finałem Sinner vs. Fritz, że jest to nieciekawy pojedynek, który nie przyciągnie dużej liczby widzów. Jednak ta skarga z pewnością nie dotyczy włoskich gospodarstw domowych. Triumf Sinnera w US Open oglądało 1 milion 788 tysięcy widzów we Włoszech.
A Fritz - no cóż, nie jest to postać, która kiedykolwiek porwie większe rzesze fanów.
Tytuły (28):
2024: Montreal 2023: Wiedeń 2022: Miami, Astana, Bazylea, WTF Turyn 2021: Monte Carlo, Madryt, Winston-Salem 2019: Newport, US Open, 2018: Brisbane, Quito, Indian Wells, Monte Carlo, Monachium, Roland Garros, 2017: Auckland, Waszyngton, Shenzen, 2015: Doha, Sydney, Houston, Roland Garros, 2013: US Open, 2012: Nicea, 2011: Los Angeles, WTF Londyn, Wcześniej: Za słaba era, żeby coś wpisywać.
Finały (36):
2024: Brisbane, Cordoba, Estoril 2023: Auckland, Rotterdam, Dubaj, Barcelona 2022: Rotterdam, Monte Carlo, Monachium, Rzym, Newport, Hamburg, Gijon 2021: Monachium, Rzym, 2020: Rzym, Antwerpia, 2019: Rotterdam, Rzym, Roland Garros, 2018: Halle, 2017: Stuttgart, 2016: Tokio, Shanghai, Bazylea, 2015: Wiedeń, WTF Londyn, 2014: Doha, 2013: Cincinnati, 2012: Monte Carlo, Roland Garros, Sztokholm, 2011: Marsylia, Monte Carlo, Wimbledon, US Open, Wcześniej: Za słaba era, żeby coś wpisywać.
2024: Montreal 2023: Wiedeń 2022: Miami, Astana, Bazylea, WTF Turyn 2021: Monte Carlo, Madryt, Winston-Salem 2019: Newport, US Open, 2018: Brisbane, Quito, Indian Wells, Monte Carlo, Monachium, Roland Garros, 2017: Auckland, Waszyngton, Shenzen, 2015: Doha, Sydney, Houston, Roland Garros, 2013: US Open, 2012: Nicea, 2011: Los Angeles, WTF Londyn, Wcześniej: Za słaba era, żeby coś wpisywać.
Finały (36):
2024: Brisbane, Cordoba, Estoril 2023: Auckland, Rotterdam, Dubaj, Barcelona 2022: Rotterdam, Monte Carlo, Monachium, Rzym, Newport, Hamburg, Gijon 2021: Monachium, Rzym, 2020: Rzym, Antwerpia, 2019: Rotterdam, Rzym, Roland Garros, 2018: Halle, 2017: Stuttgart, 2016: Tokio, Shanghai, Bazylea, 2015: Wiedeń, WTF Londyn, 2014: Doha, 2013: Cincinnati, 2012: Monte Carlo, Roland Garros, Sztokholm, 2011: Marsylia, Monte Carlo, Wimbledon, US Open, Wcześniej: Za słaba era, żeby coś wpisywać.
No to już potężne liczby, ale chyba nie zaskakujące skoro naszych kopaczy w niespełna 40 milionowym kraju ogląda po 10 milionów osób i nie potrzebujemy do tego finału. XDNowitzki pisze: ↑14 wrz 2024, 12:41 To dla porównaniahttps://satkurier.pl/news/206076/wielom ... iecie.htmlFinał piłkarskich Mistrzostw Europy: mecz Włochy - Anglia, zgromadził milionowe liczby widzów przed ekranami.
"Włochy
Jednak piłka całościowo notuje coraz mniejszą oglądalność, ale wiadomo, że dalej ma dużą rzeszę fanów.
MTT - OSIĄGNIĘCIA:
Spoiler:
Spoiler:
MTT - OSIĄGNIĘCIA:
Spoiler:
Spoiler:
MTT - OSIĄGNIĘCIA:
Spoiler:
Spoiler:
[1] Jannik Sinner d. [12] Taylor Fritz 6-3 6-4 7-5 02:04 E. Asderaki Moore
[7] Max Purcell / Jordan Thompson d. [10] Kevin Krawietz / Tim Puetz 6-4 7-6(4) J. Campistol
[3] Errani / Vavassori d. [WC] Townsend / D.Young 7-6(0) 7-5 K. Rask
MTT - OSIĄGNIĘCIA:
Spoiler:
Spoiler: